Ga direct naar inhoud

O&O - MARLEINE VAN DER WERF: Portals

Deel deze pagina

Lang voorbehouden aan exclusieve technische tentoonstellingen, is de holografische projectie inmiddels in een stadium dat het in ‘gewone’ ruimtes toegepast kan worden. Ook binnen de beeldende kunst kan dit tot interessante mogelijkheden leiden om de grenzen tussen werkelijkheid en illusie te onderzoeken, dacht Marleine van der Werf (1985). Als O&O-plan wil zij deze projectietechnieken verder onderzoeken, onder andere binnen een holografische filminstallatie getiteld 'Portals'. Reden hiervoor is om de essentie van een historische plek bloot te leggen en deze te vertalen naar een zo fysiek mogelijke beleving. In hoeverre kun je het gevoel dat een gebouw oproept verbeelden en spelen met de beleving van zo'n locatie? Negen maanden wil Van der Werf onderzoek doen naar projectietechnieken op water, rook, architectuurornamenten. Ze bezoekt onder meer festival Glow en Futuroscope, een Frans belevingspark dat de nieuwste projectiemogelijkheden etaleert. Ook wil ze zien hoe geluidscomposities of Google glass / Oculus rift2 aan de beleving van een filminstallatie kunnen bijdragen.

 

2014-2476-v.d.Werf

In haar filmische werk wil Van der Werf  een sterke beeldende ervaring creëren. Daarmee wil ze de beschouwer doen opgaan in de wonderlijke en aangrijpende belevingswereld van de hoofdpersonages. Het narratieve is altijd ondergeschikt aan die ervaring. Van der Werf maakt eigen documentaire films en filmexperimenten. Al vóór Portals gebruikte ze in samenwerking met filmmaker Ruud Terhaag projectietechnieken en visuele effecten om de grenzen tussen werkelijkheid en verbeelding te vervagen. Het O&O-onderzoek 'Portals' is om een meer helder beeld te krijgen van de potentie

voor holografische filminstallaties, van de visuele kwaliteiten om er beeldcomposities mee te maken. Uiteindelijk is die techniek een middel. De techniek draagt bij aan een werk dat gaat over de ziel van een gebouw, de essenties van verdwenen historische locaties vertalend naar een zo fysiek mogelijke beleving.

 

Totale budget € 11.009 / Bijdrage O&O € 7.500

Meer over Marleine van der Werf