Ga direct naar inhoud

O&O - BARBARA WITTEVEEN: Barfreak

Deel deze pagina

Het begon met de cd ’music from the body’, die Barbara Witteveen (1963) cadeau kreeg van een vriend. Muziek van Roger Waters en Ron Geesin uit 1970. Met deze muziek op de achtergrond ging ze tekenen op karton. Waar ze normaliter op klein formaat werkt, ontstonden nu tekeningen van twee bij drie meter, waaruit ze figuren los knipte en omvormde tot een driedimensionale gestaltes. Na een paar weken was haar atelier bevolkt met maskers, mens- en dierfiguren. ’Barfrika’ noemde een van de bezoekers het totaal, dat ook als ‘environment’ omschreven kan worden. Voor Witteveen bleek het ook een mogelijkheid om te ontsnappen aan het kleine formaat dat ze doorgaans tentoonstelt.

O_O_2014_2472_Witteveen

In het verleden heeft ze gewerkt met keramiek, polyether en textiele materialen. Haar werk is bij uitstek figuratief. ‘Dieren in menselijke poses die je meteen humane eigenschappen toedicht’, zegt ze over haar ‘kleigoed’ dat ze in 2010 toonde bij het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam.

Deze nieuwste installatie werd omgedoopt tot Barfreak en werd bezocht door verschillende mensen onder wie Geerten ten Bosch en Harriët van Reek die de beelden wilden toepassen in een performance met videoprojectie (‘Per Form’ in Pand Paulus te Schiedam). Barfreak kreeg een extra laag met kleur en beweging. Verder staat een publicatie in tijdschrift ‘Tortuca’ op de rol met een fotoreeks waar Witteveen figureert tussen haar beelden, schuilend onder een schildpad. Door de bestaande installatie op te nemen in een O&O-plan kon ze de tijdelijke opstelling een langer leven geven, buiten haar atelier en in samenwerking met andere kunstenaars.

 

Totale budget € 6.000 / Bijdrage O&O € 3.500

Meer informatie over de kunstenaar