Ga direct naar inhoud

O&O - LUCIAN WESTER: Marines

Deel deze pagina

In de zeventiende eeuw vonden langs de Europese kust tal van zeeslagen plaats, van West-Terschelling tot Duinkerken. Die kregen hun weerslag in de kunst die juist toen, in de zogeheten Gouden Eeuw, tot grote bloei kwam. Lucian Wester (1986) besloot een inhoudelijk en technisch onderzoek te doen naar de beeldcultus van het Nederlandse landschap dat in die tijd ontstond en naar de vermenging van documentatie en artistieke interpretatie. De resultaten verwerkte hij in een serie eigen werk: Marines

In de zeventiende eeuw vonden langs de Noordzeekust tal van zeeslagen plaats, van West-Terschelling tot Duinkerken. Die vonden hun weg richting de kunst die juist toen, in de zogeheten Gouden Eeuw, tot grote bloei kwam. Lucian Wester (1986) wil een inhoudelijk en technisch onderzoek doen naar de beeldcultus van het Nederlandse landschap dat in die tijd ontstond en naar de vermenging van documentatie en artistieke interpretatie. De resultaten verwerkt hij in een serie eigen werk. 
2013-2292-Wester

Sinds een fotografieopleiding aan de AKV St. Joost in Breda en een postdoctorale studie aan het Piet Zwart Institute in Rotterdam, onderzoekt Wester het medium fotografie op theoretische basis. Van hieruit ontwikkelt hij fotowerken die gaan over abstractie, bijvoorbeeld door de link met schilderkunst op te zoeken. Een andere serie gaat over licht en de optische werking daarvan in combinatie met lenzen. Zijn werk leverde hem in 2011 een nominatie op voor de Sint Joost Penning op en in 2013 een voor de FoederDFK Award. Marines werd een reeks foto’s van zeezichten, genomen op de historische locaties van de zeeslagen. Wester gebruikte daarbij oude fototechnieken waarmee van zwart-witnegatieven kleurenbeelden kunnen worden gemaakt, gelaagd en ongrijpbaar. Deze eindwerken, ambivalent autonome documenten, vertellen vooral over hun ontstaansgeschiedenis, daarmee het medium fotografie bevragend en hoe we daar in onze huidige maatschappij mee omgaan. De verhalen en beelden van dit onderzoek exposeerde hij in 2014 bij Galerie Lief Hertje in Den Haag.

Totale budget € 7.500 / Bijdrage O&O € 7.500

Meer over Lucian Wester