Ga direct naar inhoud

O&O - JASPER GRIEPINK: A Pilgrimage to the Soul

Deel deze pagina

De relatie van een mens tot zijn eigen lichaam was uitgangspunt voor een internationaal onderzoek van kunstenaar Jasper Griepink (1988), die hiervoor afreisde naar niet-westerse culturen ten zuiden van de evenaar. Gender, identiteit en (godsdienstige) subjectiviteit zijn onderwerpen die hij onderzocht via bezoeken aan spirituele centra, yogascholen, sjamanen, kunstenaars in Indonesië, Brazilië, Bolivia en Peru.

Moderne en archaïsche levensvragen smelten samen met de magie van het alledaagse in Griepinks onderzoeksmatige kunst. Middels performances en installaties besteedt hij aandacht aan vraagstukken rondom het leven van de ziel als lichaam op aarde. Griepink doorliep de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) waar hij de Jan Zumbrink Prijs 2010 ontving. Hierna volgde hij een opleiding aan het Piet Zwart Institute te Rotterdam waar hij in 2013 de Promotieprijs ontving en toonde zijn werk onder meer in TENT en bij Kunsthuis SYB.

2013-2234-Griepink

Een deel van de ervaringen van dit O&O-project verwerkte Griepink in een animistische korte roman. My Wavy Sarong (2016) neemt de lezer op een spannende wijze mee door een schakering van mystieke en natuurlijke ervaringen waarin de westerse benadering van spiritualiteit, seksualiteit en samenleving wordt gereflecteerd in een ervaring van Indonesië – een ontdekkingstocht van een idealistische, antikapitalistische en veranderingslustige jonge westerling.

Parallel organiseerde hij ook in Roodkapje het groepsproject SWEAT, dat gebaseerd is op de sjamanistische zweethutten die hij o.a. in Peru aantrof.
In het inmiddels doorlopende project SWEAT werkt Griepink samen met kunstenaars en lichaamswerkers die hij op zijn vele reizen ontmoet.

Totale budget € 15.300 / Bijdrage O&O € 9.100

Meer over Jasper Griepink