Ga direct naar inhoud

details

Deel deze pagina

Charlotte Martin | CBKR - Rotterdamse Kunstenaars

Charlotte Martin

Persoonsgegevens

Werk

werkgebiedproceskunst - sociale interactie

Werkbeschrijving

Ik ben geboren in Geneve (Zwitserland) in 1985, ik heb een Franse moeder en een Nederlandse vader.

Na het gymanisium in de "Section Artistique" afgerond te hebben ben ik naar Rotterdam verhuisd om te studeren aan de WDKA, dat was is 2005.

In 2008 heb ik een periode gestudeerd aan de Beaux-Arts de Paris, waar ik me gespecialiseerd heb in grafische technieken en kunstboeken in het atelier van M. Salsmann.

In 2009 ben ik afgestudeerd, toen al als onderdeel van een "anonieme" groep, dat destijds de naam autodidactisch front droeg, waar mijn partner in crime Teun de Graaf ook lid van was.

Onder deze naam, en later onder de naam Woodstone Kugelblitz deden we verschillende projecten, de belangrijkste waren ongetwijfeld de Rossinante reizen, drie reizen in zelfgebouwde vervoermiddelen, met een duwkar (2008), een boot (2012-2013) en met paard en wagen (2015-2016).

Alle drie de projecten resulteerden in een boek, waarin we het idee van de reis ontleden. Door de uitgebreide voorbereidings processen (het restaureren onze boot, het bouwen van onze woonwagen) en de consequent langzame vervoersmiddelen ontstaat er interessante dynamiek tussen de fysieke en innerlijke reis.

Het eerste Rossinante boek stelt de vraag waar het zuiden begint, het tweede boek is een atlas van de zee tussen praten en doen, en de titel het derde boek: "Vormen van Onzekerheid", spreekt voor zich.

Onze voertuigen bouwden we altijd volgens een extreem DIY principe. We leerden onszelf constant nieuwe skills aan (houtwerk bij de boot, omgaan met een paard in het verkeer bij de laatste reis...).

Deze instelling leidt tot een sterke link met de buitenwereld; we moeten vragen stellen; bij jan en alleman langs tijdens het bouwen; en als we eenmaal op reis zijn en er toch van alles kapot gaat: we met een wiel in de berm komen, door de as zakken of een berg te steil blijkt voor het paard, dan zijn het de toevallige omstanders die te hulp schieten.

Deze simpele feitjes, die soms banaal en soms ontzettend waardevol zijn, zorgen voor de vermenging van kunst en het dagelijkse waar wij naar zoeken en schrijven mee aan het verhaal dat we vertellen.

 Een ander belangrijk project was het autonoom postkantoor dat tussen 2009 en 2012 brieven bezorgde, liftend en op de fiets, tot in Zuid Afrika toe.

We waren met het postkantoor aanwezig op markten en onderhielden in bibliotheekboeken bussen waarin de brief en verschuldigde porto verscholen werden. Het was het eerste "immateriële" werk waarmee we ons echt onder de mensen begaven.

De bezorgtijden waren bijzonder onregelmatig, brieven deden heel lang over hun weg, de zenders van brieven maakten duidelijk de keuze tussen efficiency en de menselijke schaal.

Dit leverde soms interessante en bij tijd en wijlen ontroerende resultaten op die helaas onder een verlengde van het briefgeheim vallen.

Daarnaast heb ik ook lessen gegeven aan de Willem de Kooning en de Minerva academie in Groningen en experimenteerde ik via durationals met het idee van het dagelijkse binnen verschillende exposities.

vakopleidingen
erkende vakopleiding(en) in Nederland
periodenaam instellingstudierichtingdiploma
2005 - 2009 Rotterdam - Willem de Kooning Academie autonoomja
andere opleidingen in Nederland of (erkende) vakopleidingen in het buitenland
periodenaam instellingplaatslandsoort opleidingdiploma
2007 - 2008Beaux ArtsParijs Frankrijk
beroepspraktijk
werkt zowel vrij als in opdracht
tentoonstellingen & presentaties
jaar  expositieruimte  plaats land soort
2018 Woodstone Kugelblitz Reading Room Banierstraat Nederland groeps
2017 Woodstone Kugelblitz Take-over SIGN Nederland groeps
2016 de moed tot waarheid in de transparante samenleving SIGN Nederland groeps
2016 Project Rotterdam Project Rotterdam Nederland groeps
2016 Pushing Boundaries, Expanding Frontiers RAM Rotterdam Nederland groeps
publicaties
jaar titel uitgever soort uitgave
2014Grote Rotterdamse KunstkalenderTrichis Publishing anders
2013AtlasWoodstone Kugelblitz kunstenaarsboek
2012L'Intolerant, krant voor kunst in het dagelijkseWoodstone Kugelblitz anders
gepubliceerd in de media
jaar naam media typering
2016KUNSTFORUM International algemene bespreking werk
2010NRC Handelsblad algemene bespreking werk
huidige nevenactiviteiten / toegepaste activiteiten
periodeomschrijving instelling / opdrachtgever
2016 - docent Gastdocentschap Minerva academie
2014 - docent Gastdocentschap WDKA
stipendia
jaarinstelling / opdrachtgeversoort
2018 Mondriaan Fonds Werkbijdrage Kunstinitiatieven