Ga direct naar inhoud

details

Deel deze pagina

Hielke Zevenbergen | CBKR - Rotterdamse Kunstenaars

Hielke Zevenbergen

Persoonsgegevens

Werkbeschrijving


Fotografie is voor een mij vorm van fictie. Een beeld is voornamelijk een visuele stapeling van structuren, een eventuele boodschap is altijd ondergeschikt, en voornamelijk de taak van de toeschouwer om betekenis te geven aan het werk.

De taal van de moderne, abstracte schilderkunst vind je terug in mijn werk; niet voor niets studeerde ik af als beeldend en fysiek theatermaker. ‘Ik zal altijd zoeken naar theatraliteit in beeldende kunst en abstracties in het theater’.

Ik kijk naar de straat met de ogen van een schilder. Ik struin haar hoeken en gaten af, op zoek naar het moment waarop ‘elementen’ samenvallen; een pallet van toeval. Ik geef betekenis aan een stad in abstracties, in vorm en kleur. Ik onthul haar vormen, soms hoekig dan weer rond, spiegelend of reflecterend, met haar schaduwkanten waar licht verdwijnt en oplost in zwart, soms is ze bot en rauw, dan weer vooruitstrevend en modern.

In mijn fotografisch werk vind ik de vorm waarin mijn kwaliteiten zich verenigen. De straat is het theater, de architectuur, en het licht geven vorm en ruimte, de mensen zijn de figuranten, de camera is de regisseur. Fotografie is voor mij een vorm van fictie, ik geef de werkelijkheid weer in een visuele structuur. In mijn werk reflecteert een wonderlijke wereld die simultaan naast de onze bestaat, waar het licht weerkaatst met onnavolgbare consequenties; perspectivische lijnen, typografie en kleur verliezen hun betekenis en krijgen een functie binnen composities. Fotografie opgebouwd uit laagjes werkelijkheid.

opleidingen autodidact
beroepspraktijk
werkt zowel vrij als in opdracht