Ga direct naar inhoud

details

Deel deze pagina

Marinke van Zandwijk | CBKR - Rotterdamse Kunstenaars

Marinke van Zandwijk

Persoonsgegevens

Werkbeschrijving

Statement Marinke van Zandwijk

Voor mijn werk gebruik ik vaak mijn mentale en fysieke ervaringen als beginpunt. Ik ben erg bezig met de manier waarop mensen zich tot elkaar en alles om hen heen verhouden. Ik probeer het te verklaren, te begrijpen en het om te zetten. Het is een uitleg voor alles wat ik niet direct begrijp. Mijn werk gaat niet over macroproblematiek, maar blijft heel dichtbij. Het is persoonlijk en gaat over het innerlijke. Hoe sta ik in het leven en hoe werkt het leven. Wat moet ik met mijn dromen, en hoe ga ik hiermee om. Stop ik ze weg, voer ik alles zo snel mogelijk uit,? Ik heb besloten om ze te koesteren en te laten rijpen, te bewaren. Met de kans dat een enkeling sneuvelt, alles kan kapot.

Ik hou van het fysieke aspect tijdens het werken. Het echte maken is voor mij een vrij natuurlijk proces. Ik begin, maar kan tijdens het werken alle kanten op, niets ligt vast. Ik zie hoe een materiaal werkt binnen mijn idee en probeer er op in te spelen. Ieder materiaal heeft zijn eigen eigenschappen, neem bijvoorbeeld ijzer, dat laat zich anders vervormen dan een stuk klei. Hierdoor kom ik tijdens het uitwerken weer op nieuwe vormen en probeer de eigenschappen van het materiaal waar ik mee werk naar voren te laten komen.Bijna elk materiaal verrast me als ik het vorm naar mijn idee.

Mijn favoriete materiaal om mee te werken is glas. Ik vind dit een van de meest interessante materialen. Het heeft erg specifieke eigenschappen en dat maakt het fascinerend. Tijdens het verwerken is het glas heet en vloeibaar, heel eigenzinnig en eigenlijk nooit hetzelfde. Als het eenmaal afgekoeld is, is het hard en laat het zich niet meer veranderen. Dit is een gegeven waar ik mee om heb moeten leren gaan. Een dikke stroperige massa kan uitgroeien tot een fragiel object.

Glas alleen mist voor mij vaak iets. Door het in een context te plaatsen krijgt het een betekenis. Door het glas te blazen ontstaat er een gat in en dit doet snel denken aan een gebruiksobject. Hierbij wil ik niet te dicht in de buurt komen. Ik geef het een inhoud en een eigen karakter mee door er een ander materiaal aan toe te voegen. Het glas moet doorgroeien tot een op zich zelf staand beeld. Ik voeg een andere vorm aan het stuk glas toe. Mijn glazen vormen kunnen bijvoorbeeld een ijzer omhulsel nodig hebben om het op de juiste manier te plaatsen. Ik gebruik hier geen sokkel voor, maar laat het een onderdeel van het beeld worden. Het moet in een omgeving komen waar het glas op haar plaats is, waar het tot zijn recht komt. Deze probeer ik te creëren, net als dat ik een omgeving voor mijn gedachten en ervaringen creëer.
Door de context kan ik mijn onderwerpen plaatsen, begrijp ik hoe deze zich tot elkaar verhouden.

Mijn werk ?dromenvangers? is een fragiele installatie. Een waslijn met daaraan glazen kokertjes als omhulsel voor dromen. De kokers hebben een organische vorm, zo krijgen ze de kans om door te groeien. De ongeveer 45 glazen kokers zijn verbonden met een lieflijk lintje aan mijn acht meter lange waslijn van dromen. Een enkele koker bevat een briefje, niet te lezen voor de toeschouwer. Het glas is transparant, maar deze briefjes bewaren hun geheim.


Dromenvangers ( 2007)
vakopleidingen
erkende vakopleiding(en) in Nederland
periodenaam instellingstudierichtingdiploma
2004 - 2008 Rotterdam - Willem de Kooning Academie
workshops of cursussen ter ondersteuning van de beroepspraktijk
jaarnaam instellingplaatssoort opleiding
2001vanaf 2001 opgeleid in de glasblazerij Leerdamglasblazen
beroepspraktijk
werkt zowel vrij als in opdracht
tentoonstellingen & presentaties
jaar  expositieruimte  plaats land soort
2009 Rossanna Orlandi, Salone internationale del Mobile Milaan Italië groeps
2008 Glas, Material Matters/Designhuis Eindhoven Nederland groeps
2008 Designhuis, Talent 2008 Eindhoven Nederland groeps
2008 internationale glaskunstbeurs Leerdam Nederland solo
gepubliceerd in de media
jaar naam media typering
2009Elle wonen ander artikel of uitzending
huidige nevenactiviteiten / toegepaste activiteiten
periodeomschrijving instelling / opdrachtgever
2008 - andere activiteiten stichting glas/ glasblazerij, werkzaam als glasbla